Postępowanie dietetyczne

 

Leczenie i profilaktyka osteoporozy w głównej mierze zależy również od diety. Warunkiem właściwej mineralizacji kośćca oraz utrzymania optymalnej masy kostnej jest odpowiednia podaż wapnia.

Wapń jest najważniejszym składnikiem mineralnym kości. Odpowiada za jej twardość i wytrzymałość. Jednocześnie wapń mikroelementem koniecznym do prawidłowego funkcjonowania praktycznie wszystkich układów i narządów człowieka, jest również czynnikiem biorącym udział w procesie krzepnięcia krwi oraz stymuluje mechanizmy obronne organizmu.

 

Dzienne zapotrzebowanie na wapń jest wartością indywidualną i zależy przede wszystkim od wieku i płci. 

WIEK

DOBOWE ZAPOTRZEBOWANIE NA WAPŃ

mężczyźni 25-65 lat

mężczyźni powyżej 65 roku życia

kobiety 25-50 lat

kobiety powyżej 50 roku życia

kobiety w ciąży, matki karmiące

1000 mg

1500 mg

1000 mg

1500 mg

1500 – 2000 mg

 

Główny źródłem wapnia w diecie powinny być produkty spożywcze, a zwłaszcza mleko i jego przetwory. mleko można eliminować z diety osób, które źle je tolerują ze względu na zawartość laktozy i zastąpić je fermentowanymi napojami mlecznymi (jogurt, kefir, mleko ukwaszone).
Dla osób uczulonych na białko mleka krowiego najlepszym rozwiązanie na dostarczenie wapnia w pożywieniu jest spożywanie mleka koziego i jego przetworów.

 

Zawartość wapnia w różnych produktach spożywczych

PRODUKT

ILOŚĆ

ZAWARTOŚĆ WAPNIA

masło

1łyżeczka

2 mg

pieczywo tostowe

1 kromka

10 mg

pieczywo jasne

1 kromka

10 mg

kiełbasa

4 plasterki

10 mg

sok pomarańczowy

1 szklanka

20 mg

pieczywo pełnoziarniste

1 kromka

23 mg

jajo kurze

1 sztuka

25 mg

pomidor

1 sztuka

25 mg

pączek

1 sztuka

25 mg

marchew

100 g

50 mg

migdały

12 sztuk

62 mg

płatki owsiane

2 czubate łyżki

80 mg

ser camembert

porcja 40 g

94 mg

ser twarogowy

1/2 kostki

105 mg

fasola

100 g

130 mg

ser feta

porcja 40 g

144 mg

kapusta włoska

100 g

150 mg

mleko sojowe

1 szklanka

180 mg

jogurt

kubeczek 150 g

230 mg

mleko

1 szklanka

240 mg        

kakao

1 szklanka

300 mg

ser parmezan

porcja 30 g

308 mg

ser edamski

porcja 40 g

318 mg

sardynki w oleju

100 g

500 mg

  

CZYNNIKI ZMNIEJSZAJĄCE WCHŁANIANIE WAPNIA

Niektóre warzywa (szpinak, szczaw, rabarbar, buraki, rzodkiewki), owoce i używki (kawa, herbata, kwaśne wino) są źródłem szczawianów, które w przewodzie pokarmowym wiążą wapń, utrudniając jego wchłanianie. Wchłanianie wapnia z przewodu pokarmowego utrudniają oraz nasilają procesy odwapniania kości również fosforany (ich źródłem są: wędliny, gotowe potrawy, np. zupy w proszku, produkty typu fast food oraz napoje typu cola).